marcelgroeneveld logo
marcelgroeneveld header

Historie

Historie

De geschiedenis van mijn bedrijf gaat ver terug. Ik ben de 6e generatie die mag kweken op de huidige locatie.

Mijn bed-overgrootopa, Willem Baarse (geb. 1835) heeft het stuk grond overgenomen van zijn vader Jan Willems Baarse (geb. 1810) die oorspronkelijk boomkweker was. Willem Baarse begon met het telen van aardbeien, groenten en sierteeltproducten. Omdat er mogelijk een registratiefout is gemaakt werd de firmanaam "Firma W.J. Baardse" ipv Baarse.

De firmanaam kreeg administratienummer 21 van de CAV. In 1972 fuseerde de CAV en Bloemenlust met elkaar en kreeg het de nieuwe naam VBA, nu bekend als Floraholland. Nog steeds worden de producten afkomstig van onze grond geveild onder administratienummer 21, het veilingnummer dat mijn bed-overgrootopa in 1912 kreeg.

Begin 20e eeuw werden de eerste seringen geteeld, waarbij de seringenkassen in de winter met kleine kolenkachels werden opgestookt. In de zomer werden in de kassen rozen en anjers geteeld.

Rond deze tijd, begin 1900, werd de kwekerij overgenomen door schoonzoon Gerrit Groeneveld (geb. 1882) en de bedrijfsnaam werd aangepast naar 'Firma G. Groeneveld & Zonen'.

Mijn opa. Dirk Groeneveld (geb. 1922) heeft de kwekerij in 1971, ná het overlijden van zijn broer, voortgezet. In deze periode werden hier ook diverse potplanten geteeld, zoals cyclamen, violen en thumbergia.

In 1990 heeft mijn vader, Gert Groeneveld (geb. 1947) het bedrijf overgenomen. Hij is gestopt met de anjerteelt en is zich, naast de seringenteelt ook gaan richten op het telen van potplanten zoals Helexine, Sparmania, Scirpus, Hortensia en later de Cyperus, welke we nog steeds telen.

Omstreeks 1995 zijn mijn broer Remco (geb. 1970) en ikzelf (geb 1969) in het bedrijf gekomen. Als aanvulling op de bestaande teelt zijn wij ook Viburnum (sneeuwbal) gaan telen, waarmee we in 2007 zijn gestopt omdat we ons meer gingen specialiseren in paarse (blauwe) seringen. Door het wegvallen van de witte seringen die we in november/december oogstten en een aantal potplantsoorten, hebben we sinds 2009 de teelt van Ilex opgepakt. Deze siertakken worden geveild van eind oktober/begin november tot de kerst.

In 2003 is mijn broer een andere richting ingeslagen en ik heb in 2014 het bedrijf overgenomen van mijn vader.

 

 

Gerelateerde info

Social media

U bevindt zich hier: Ons verhaal >> Historie